nordwood-themes-182310-unsplash
Ah, ta čokolada!  Devet od deset osoba je obožava, više od polovine smatra porokom.

Namirnica koja pruža zadovoljstvo i utjehu, nezamislivo dobra i grešna u isto vrijeme. Brojni istraživači su se posvetili ispitivanju dobrobiti koje pruža ova hrana. Maje su prve počele sa uzgajanjem kakaoa, jedno vrijeme su se koristile kao valuta plaćanja, a na francuskom dvoru je imala titulu „eliksira ljubavi“. Danas kult čokolade prožima čak i naučne laboratorije, a posljednja istraživanja se odnose na ljekovita dejstva čokolade na srce i arterije. Da se razumijemo, ova istraživanja se odnose na crnu, a ne na mliječnu čokoladu. Na Univerzitetu u Lidsu, u Velikoj Britaniji, sprovedena je studija kojom se došlo do zaključka da redovna konzumacija 30-40 grama, odnosno jedne do dvije štangle crne čokolade dnevno, može da snizi pritisak, reguliše nivo holesterola, poboljša elastičnost krvnih sudova i protok krvi. Glavni protogonisti ljekovitog djelovanja na srce i arterije su dva flavonoida, katehin i procijanidin kao i teobromin, alkaloid koji se dobija iz kofeina. Da bi se obezbijedio sadržaj ovih supstanci, preporučuje se crna čokolada sa 70% kakaoa.

“Crna čokolada za 20% povećava koncentraciju zaštitnih molekula u krvi, dok mliječna nema nikakav efekat.”

Na žalost, moramo Vas razočarati činjenicom da mliječna čokolada zadovoljava nepce, ali ne i nauku. Istraživački centar za namirnice i ishranu CREA, objelodanio je da crna čokolada za 20% povećava koncentraciju zaštitnih molekula u krvi, dok mliječna nema nikakav efekat. Najvjerovatnije zbog toga što mliječna čokolada sadrži manje kakao-mase nego crna čokola, koja je izvor zaštitnih supstanci, među kojima su i flavonoidi.

Loše vijesti i za ljubitelje bijele čokolade – tehnički ona i nije čokolada. Naime, bijela čokolada sadrži samo kakao-maslac, i to svega 20% od svoje ukupne težine, ostalo su šećeri, mlijeko i ostali derivati.

“Bijela čokolada tehnički i nije čokolada jer ne sadrži kakao, već samo kakao -maslac.”

Još od Maja i Asteka kakao je obavijen velom tajne. Sprovođeni su eksperimenti u pokušaju da se lakše razumiju pojedinačni molekuli kakaoa, da se izoluju kao suplementi, ali ne, sami flavonoidi ili teobromin nemaju odgovarajuća zaštitna dejstva. Izgleda da je njihova mješavina ono što je u stvari fantastično, ta svojstva biljke i čovjekovog ubjeđenja u čokoladi.

Živjela nam čokolada, koju nikako ne treba svrstavati samo kao prijetnju liniji već uzeti u obzir i njena ljekovita svojstva. U prihvatljivim količinama, čokolada je baš onakva kakvu je Pesoa opisuje: „…na svijetu nema druge metafizike, sem čokolade.„.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *