lavender_bunches_many_56348_1920x1080

Kraljica mediterana – lavanda, titulu je zaslužila zbog univerzalnosti njene primjene. U antičko doba Rimljanke, poznate kao žene koje su posebnu pažnju poklanjale svom izgledu, su se, pored ostalih nezaobilaznih rituala od kojih su neki i danas nepromijenjeni, kožu njegovale kremama sa mirisom lavande. Grci su imali običaj premazivati čelo i tjeme uljem od lavande, te su smatrali da dobro djeluje na širenje umnih sposobnosti zahvaljujući blagotvornim i umirujućuim svojstvima. U 19. vijeku u Engleskoj, oduševljenost lavandom je dostiglo vrhunac, dobro-stojeće dame  mirisale  su se mirišljivim vodama od lavande, a ljubavna pisma pisana su mastilom iz kojeg se širio mio-miris te biljke.

“Lavanda ili lavandin miris podsjećaju na topla jutra, ali i ljetne večeri. ”

Danas, sve više u upotrebi, kao sastojak različitih kozmetičkih proizvoda posebnu primjenu je našla u anti – stres aroma terapiji. Koži poklanja svilenkastu mekoću, a njen miris opušta i vraća životnu radost. Upotreba lavandinog ulja nije strana ni rekreativcima i profesionalnim sportistima kao odlično sredstvo u borbi protiv bolnih mišića i istegnuća. Dovoljno je da kožu, prije i poslije treninga, izmasirate lavandinim uljem i na taj način poboljšate cirkulaciju i opustite mišiće.

Ulje od lavande – ovako ćete ga sami napraviti!
  1. Uzmite punu šaku cvjetova sa svježih ili osušenih stabljika lavande i stavite ih u jednu posudu.
  2. Lavandi dodajtepola litre maslinovog ili bademovog ulja.
  3. Mješavinu ostavite 3 dana na toplom i sunčanom mjestu.
  4. Nakon tri dana, mješavinu prespite u bocu kroz filter za kafu.

Napomena: Ukoliko želite intenzivniji miris, postupak sa procijeđenim uljem ponovite tako što ćete upotrijebiti nove cvjetove lavande.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *