photo-1506368249639-73a05d6f6488
Začini su se kroz istoriju posebno cijenili zbog upotrebe u gastonomiji i medicini. Naučiti kako se upotrebljavaju u gastronomiji znači  spremati ukusom bogata jela poput pravog vrhunskog kuhara.

Cimet – prstohvat mljevenog cimeta dodajte kompotima, ili pripremite umirujući napitak za prehladu.

Đumbir – čaj od đumbira možete pripremiti tako da svjež komad đumbirova korijena od jednog centimetra naribate u šoljicu kipuće vode. Ostavite da stoji  deste minuta, zatim procijedite, zasladite sa malo meda i polako pijuckajte.

Hren – vjeruje se da fitohemikalija koja se u njemu nalazi pomaže u borbi protiv karcinoma te da ima antibakterijsko djelovanje. Sveže nariban hren je dobro umiješati u pire od krompira ili ga pomiješati sa jogurtom za ukusan i ljutkast umak.

Kardamon – cijele izdrobljene čajurice ovog jakog začina dodajte jelima od riže. Prstohvat mljevenih sjemenki kradamona voćnim kompotima daje egzotičnu aromu.

 

“Da li ste znali? Astečki vladar Montezuma vanilijom je naplaćivao poreze.”

 

Kim – ima sjemenke blagog ukusa koji podsjeća na sjemenke anisa. Salatama od krompira ili kupusa dodajte prstohvat kima za jedinstvenu aromu. Razmislite o dodavanju kašičice ovog začina i vašim omiljenim domaćim keksima i hljebovima.ž

Klinčići – osim što slatkim i slanim jelima daje posebnu i toplu aromu klinčić je poznat kao analgetik i antiseptik. Za zubobolju grickajte klinčić ili dio oko bolnog zuba namažite sa nekoliko kapi ulja od klinčića.

Komarač i njegove sjemnke – podsjećaju na „ljute“ karamele i neizostavan su sastojak mediteranskih jela.

Korijander – sjemenke imaju pomalo voćni, slatkast ukus. Prstohvat mljevenih korijanderovih sjemenki će podjednako dobro ići i uz mesna jela, umak od paradajza ali i uz kekse i kolače.

Kurkuma – najvažniji sastojak karija u prahu i član porodice đumbira. Boogata žuta boja i blago pikantan ukus idu uz svaki rižoto i supu.

Ljute papričice – razlikuju se po jačini, od blagih do papreno ljutih. Začin za sosove, rižota, pizze, paste i čokoladu.

 

“Da li ste znali? Začini u srednjem vijeku su bili daleko skuplji nego danas. Na primjer, protivvrijednost 10 dkg muškatnog oraščića iznosila je sedam volova.”

 

Mljevena crvena paprika – okus i ljutina paprike zavise o vrsti paprika i zemlje iz koje začin dolazi. Mađarska mljevena paprika je, obično, ljuća od španske. Dodajte je domaćoj majonezi za posebnu žestinu.

Muškantni oraščić – je sjeme tropskog zimzelenog drveta. Ima slatkast topao ukus i dodaje se umacima od sira, kompotima ili rižinom mlijeku.

Šafran – začin se dobija od tučaka ljubičastog šafrana, tačnije od 1500 cvjetova za 1 gr začina. Koristi se za kolače, kekse i jela sa rižom.

Zvjezdasti anis – podjednako efikasan i u slatkim i u slanim jelima. Neizostavan sastojak u kineskim jelima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *